Ispod plana, ispred komšija

Bez autora
Nov 14 2011

Vlada i MMF pokušavaju da smisle šta to Srbija može da preduzme da bi se zaštitila od sve većih ekonomskih problema u svetu. Kroz prethodnu krizu, po oceni mnogih, prošli smo bolje nego većina zemalja. Postignuto je manje nego što se planiralo, ali smo lideri u regionu po rastu izvoza i industrije, ali i po prilivu stranih investicija, kojih smo prošle godine imali više nego Slovenija i Hrvatska zajedno.Uz malo sreće, direktne strane investicije mogle bi ove godine da dostignu tri milijarde dolara, što je milijardu manje nego što se očekivalo početkom godine, ali je više nego u zemljama u okruženju.

Ispod plana, ispred komšijaIako je postignuto manje nego što je planirano, u Vladi kažu da je Srbija lider u regionu po rastu izvoza i industrije, ali i po prilivu stranih investicija. Ekonomisti upozoravaju da statistika može da zavara, jer se ne uzima u obzir broj stanovnika.

Vlada i MMF pokušavaju da smisle šta to Srbija može da preduzme da bi se zaštitila od sve većih ekonomskih problema u svetu. Kroz prethodnu krizu, po oceni mnogih, prošli smo bolje nego većina zemalja.

Postignuto je manje nego što se planiralo, ali smo, kažu u Vladi, lideri u regionu po rastu izvoza i industrije, ali i po prilivu stranih investicija, kojih smo prošle godine imali više nego Slovenija i Hrvatska zajedno.

Uz malo sreće, direktne strane investicije mogle bi ove godine da dostignu tri milijarde dolara, što je milijardu manje nego što se očekivalo početkom godine, ali je više nego u zemljama u okruženju.

Za sedam meseci ove godine, investicije su 300 miliona dolara veće nego 2010. godine, dok komšije postižu lošije rezultate.

Prema podacima SIEPA, investicije u Srbiji, u navedenom periodu, iznosile se 1.600 miliona dolara, u Hrvatskoj svega 670, Crnoj Gori 310, a u Makedoniji 230 miliona dolara.

"Osnovni motiv za ulaganje u Srbiji je potencijal za rast, mi smo na 60 odsto razvijenosti iz 1989. godine i svi očekuju razvoj. Drugi faktor je jeftina radna snaga i to utiče da se prelocira proizvodnja u Srbiji", kaže Miroslav Zdravković sa sajta Makroekonomija.org.

Varljiva statistika

"Investicije jesu veće u apsolutnim iznosima, u Crnoj Gori su pet puta manje, ali Crna Gora ima deset puta manje stanovnika. Situacija sa investicijama nije dobra", kaže Goran Nikolić iz Centra za slobodno tržište.

Za razliku od suseda, prodajemo sve više. Pre šest godina, u Nemačku smo izvozili 60 odsto manje nego Hrvatska, a ove godine smo ih pretekli, i to za 30 miliona evra.

Istovremeno, Rusima smo prvi put prodali više robe nego Slovenija.

"Preduzeća koriste preferencijale koji su im na raspolaganju. Imamo rast od 50 odsto međugodišnje izvoza u Rusiju s tendencijom da ona postane treće izvozno tržište posle Nemačke i Italije", kaže Miroslav Zdravković.

Međutim, priča o srpskom izvozu prestaje da bude ružičasta čim se pogledaju rezultati u odnosu na broj stanovnika. Prvo mesto drže Slovenci sa 2.000, a Srbija je na pretposlednjem mestu sa 527 evra.

Iza nas u regionu je samo Crna Gora sa 250 evra izvoza po stanovniku. Pored Slovenije, ispred nas je Hrvatska sa 744, Makedonija 648 i Bosna i Hercegovina 541 evrom.

"Izvoz će ove godine biti šest puta veći nego 2000. godine, ali kakva je baza s koje smo počeli, mi sada imamo izvoz koji je osam do devet puta manji po stanovniku od Mađarske ili Češke, više nego dvostruko manji od Bugarske", kaže Goran Nikolić.

Zbog toga što je Srbija privlačnija strancima, mediji u regionu prozivaju svoje vlade i navode podsticaje koje investitori dobijaju u našoj zemlji.

Pozitivne prognoze iz Vlade

U Vladi kažu da trenutno jesmo lider u regionu po investicijama, izvozu, rastu industrije i bruto domaćeg proizvoda.

"Mislim da su to su pokazatelji kojima možemo da se pohvalimo, ali to ne umanjuje ozbiljnost situacije. Imamo visoku nezaposlenost, izraženu nelikvidnost privrede", kaže Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Ćirić navodi da su za njega kao ministra ekonomije to "dva požara koje bi trebalo da gasimo".

Srbija ima sporazume o povlašćenoj trgovini sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom, Evropskom unijom, ima i najniži porez na dobit u Evropi.

Međutim, ako želimo da budemo lideri u regionu, sve to, kažu privrednici, nije dovoljno bez sveobuhvatne ekonomske reforme kojom bi se olakšalo poslovanje u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik